Slovenky nepostúpili do finále, v Moskve prehrali s Ruskom 2:3

21.04.2013 Celý región

Moskva 21. apríla (TASR) - Slovenské tenistky nepostúpili do finále Pohára federácie 2013. Napriek sľubnému vedeniu 2:0 po prvom dni napokon prehrali v semifinále svetovej skupiny v Moskve s favorizovaným domácim Ruskom 2:3.

Dokonalý obrat tímu Šamiľa Tarpiščeva na antuke v Športovom centre Krylatské zavŕšili v rozhodujúcej záverečnej štvorhre Jekaterina Makarovová s Jelenou Vesninovou, ktoré si poradili s párom Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková za 2:28 h v troch setoch 4:6, 6:3 a 6:1.

Slovenky po prvý raz vo fedcupovej histórii prehrali zápas, v ktorom vyhrali obe úvodné dvojhry. Zverenky kapitána Mateja Liptáka neodplatili Ruskám dve predchádzajúce fedcupové prehry - moskovskú z roku 1999 a bratislavskú z roku 2001. Slovenským tenistom sa v tímových súťažiach doposiaľ nikdy nepodarilo dobyť ruskú metropolu, daviscupoví reprezentanti podľahli v roku 1999 na Olympijskom štadióne domácemu tímu 2:3. Súperom Rusiek vo finále bude 2.-3. novembra lepší z dvojice Taliansko - Česko. Reprezentantky z Apeninského polostrova vedú na antuke v Palerme 2:1, pre dážď sa bude dohrávať až v pondelok.

Všetky aktérky štvorhry duelu Rusko - Slovensko si suverénne vyhrávali svoje podania až do stavu 3:3. V siedmom geme si Slovenky vypracovali brejkbal, no Rusky ho odvrátili a v ďalšej hre mali tri možnosti na zisk súperkinho podania. Hantuchová si však podržala servis a v desiatom geme sa po skvelom stopvoleji postarala o to, že prvý set sa stal korisťou slovenského tandemu. V druhom dejstve si Makarovová s Vesninovou, ktoré figurujú v najlepšej svetovej deblovej desiatke, po dvoch brejkoch vybudovali náskok 5:1. Hantuchová s Cibulkovou síce v ďalších minútach znížili na 3:5, no v deviatom geme neuhrali ani fiftín. Tretí set už bol jasne v réžii Makarovovej s Vesninovou, ktoré premenili za stavu 5:1 v poradí druhý mečbal. Ruskám sa podaril podobný obrat ako proti Slovenkám aj v roku 2011 v dueli s Francúzskom.

O prvý bod pre Rusko sa postarala Kirilenková


O úvodný bod pre domáce farby sa na antuke v Športovom centre Krylatské zaslúžila Maria Kirilenková, ktorá v úvodnej nedeľňajšej dvojhre v súboji tímových jednotiek zdolala Dominiku Cibulkovú za 1:40 h v dvoch setoch 7:5 a 6:1.

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Kirilenkovou a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 3:1. Ruska však šnúrou štyroch gemov otočila na 5:3 a pri vlastnom podaní viedla 30:15. Cibulková zabojovala, vyrovnala na 5:5, no koncovka setu patrila Kirilenkovej, ktorá hrala oveľa lepšie a agresívnejšie ako v sobotňajšom súboji s Hantuchovou.

V druhom dejstve Cibulkovej odišlo prvé podanie, nevedela nájsť správny rytmus, čo bola voda na mlyn Kirilenkovej. Ruska si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:1 a pri vlastnom podaní premenila vďaka esu hneď prvý mečbal. Vzájomnú bilanciu s Cibulkovou tak upravila na 3:1.

Slovenská jednotka po prehre s Kirilenkovou priznala, že náročný sobotňajší trojsetový zápas s Pavľučenkovovou jej odobral veľa síl. "Najmä v druhom sete som cítila, že mi odišla energia a Maria to stopercentne využila. Dnešný duel sa nevyvíjal podľa mojich predstáv, hoci začiatok mi vyšiel. Potom Maria začala hrať také zvláštne loptičky do stredu kurtu, ja som akoby stratila trpezlivosť i správny rytmus a prvý set som si prakticky prehrala sama. Na začiatku druhého setu som jej síce zobrala podanie, no ona hneď kontrovala rebrejkom a v ďalšom priebehu zápasu mi už chýbala potrebná energia," povedala Cibulková.

Kirilenková bola po triumfe nad Cibulkovou spokojná. "Hodila som sobotňajšiu prehru s Hantuchovou za hlavu a podala som oveľa lepší výkon, hrala som svoju hru. Dominike v úvode zápasu vychádzalo všetko, na čo siahla. Náš kapitán Šamiľ Tarpiščev mi však prizvukoval, že nevydrží hrať v takomto tempe celý zápas a že musím byť trpezlivá. Dobre som zvládla koncovku setu a druhé dejstvo už bolo v mojej réžii," povedala svetová trinástka.

Druhý bod pre Rusko vybojovala Makarovová

O vyrovnávajúci bod pre domáce farby sa na antuke v Športovom centre Krylatské zaslúžila Jekaterina Makarovová, ktorá zdolala Danielu Hantuchovú za 2:29 h po trojsetovej dráme 6:3, 4:6 a 6:4. Slovenská dvojka viedla v rozhodujúcom dejstve 4:3 a mala brejk k dobru, no koncovka patrila ruskej ľaváčke, ktorá v poslednej dvojhre nahradila pôvodne nominovanú Anastasiu Pavľučenkovovú.

Makarovová hneď v úvodnom geme prelomila podanie Hantuchovej a po potvrdení brejku sa ujala 2:0. Slovenka mala problémy s nepríjemným ľaváckym servisom Rusky, ktorá sa na dvorci výborne pohybovala a bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary. V deviatej hre Makarovová opäť zobrala Hantuchovej podanie a prvý set sa stal jej korisťou. V druhom dejstve Hantuchová za stavu 2:2 čistou hrou získala Makarovovej servis, Ruska však hneď kontrovala a v ôsmom geme mala brejkbal na 5:3. Hantuchová ho ale odvrátila, v ďalšom geme Makarovovú brejkla a následne spečatila zisk druhého setu čistou hrou.

Bývalá svetová päťka sa dostala do tranzu, hneď na začiatku rozhodujúceho dejstva predviedla pri podaní Makarovovej štyri winnery a získala výhodu brejku. Za stavu 4:3 bola blízko k zisku vytúženého tretieho bodu, no Makarovová nezložila zbrane, získala tri gemy v rade a vďaka prvému triumfu nad Hantuchovou vyrovnala na 2:2. Pri podaní Slovenky premenila po víťaznom forhendovom obhodení v poradí štvrtý mečbal.

semifinále svetovej skupiny Pohára federácie:

Rusko - SLOVENSKO 3:2

Anastasia Pavľučenkovová - Dominika Cibulková 7:5, 1:6, 4:6
Maria Kirilenková - Daniela Hantuchová 2:6, 4:6
Kirilenková - Cibulková 7:5, 6:1
Makarovová - Hantuchová 6:3, 4:6, 6:4
Jelena Vesninová, Jekaterina Makarovová -Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková 2:1
 

Vyberte región